Cambridge - često postavljana pitanja

ISKAZANA VIŠA ILI NIŽA RAZINA ZNANJA OD ONE CILJANE ISPITOM

Budući da je Cambridge University na svojim certifikatima počeo navoditi utvrđenu razinu znanja jezika koja može biti niža ili viša od one za koju je kandidat polagao ispit, pojavila su se različita tumačenja kako interpretirati značenje te informacije na certifikatu, odnosno:

Ako je na svjedodžbi FCE razine navedena utvrđena razina znanja C1, znači li to da se Cambridge diploma FCE razine može smatrati dokazom znanja jezika na C1 razini, odnosno certifikatom jednakovrijednim CAE certifikatu?

Je li nužno da polaznik pristupa polaganju CAE ispita da bi imao dokaz o znanju engleskog jezika na C1 razini?

Odgovor: Ne. C1 Advanced (bivši CAE) certifikat se dobije samo kada se položi istoimeni ispit. Naznaka C1 na FCE certifikatu znači da kandidat pokazuje znanje koje je na CEFR skali iznad B2 razine, možda i za 1 postotni bod, i trebao bi pokušati dobiti certifikat više razine, odnosno pristupiti novom ispitu. FCE certifikat s naznakom C1 se dakle ne može koristiti kao dokaz o znanju jezika na C1 razini bez novog polaganja ispita.

U praksi, što je niža razina ispita, tipa netko na Key A2 ispitu dobije B1, veća je vjerojatnost da bi bez pripreme prošao B1 Preliminary. C1 s extended certification na C2 dosta često ipak u praksi ne znači da kandidat može tek tako doći na Proficiency ispit (padaju ga i profesori jezika) ali svakako mu treba puno manje pripreme. Taj certifikat u svakom slučaju nije ni vrijedan kao C2 Proficiency ali ipak nešto pokazuje i tu je sve što je Josip naveo o procjeni onog koji gleda taj certifikat točno.

Svaka organizacija za sebe procjenjuje što priznaje i to je na stranicama fakulteta uvijek napisano (na stranicama poslodavaca najčešće ne) i to najčešće na način da se spominje ime Cambridge certifikata koji se priznaje. Recimo, ako je za status sudskog tumača potreban kao dokaz CPE to znači da C1 Advanced s znanjem C2 nije ispunjavanje kriterija napisanih u zakonu te prilaganje certifikata Advanced ispita nije moguće.

Više informacija na mrežnoj stranici Sveučilišta u Cambridgeu

 

Ključno razdoblje učenja

 

BLUEYELLOWREDGREEN

Djeca ovladavaju elementima rečenice u svim jezičnim vještinama – govoru, čitanju i pisanju. Znaju izraziti koncept jednine i množine, vlasništvo, jednostavne opise lica i stvari, imenovati predmete, odrediti im boju i broj.

There are three white rabbits in my Uncle's hat.

 Djeca mogu izgovoriti, razumjeti, pročitati i napisati više rečeničnih cjelina o jednoj temi – stvarajući tako kompozicije ili sastave, odnosno sposobnost davanja višestrukih informacija na zadanu temu. Ovo je glavni obrazovni cilj druge godine.

Uče izraziti što im se sviđa i ne sviđa. Povećava se broj aktivnih glagola, uče se glavni i redni brojevi, dani u tjednu i mjeseci, te izražavanje datuma.

A giraffe is an animal. It lives in Africa. It has got a long neck and four long legs. It's orange, brown and black. It eats grass. It can't fly.

U trećoj godini na redu je slušanje i pričanje priča složenije fabule. Rečenice su i dalje jednostavne, no treba svladati tvorbu prošlog vremena i nepravilne glagole. U ovoj godini se još intenzivno radi čitanje i pisanje, ali se nastava počinje u potpunosti voditi na engleskom jeziku. Nije rijedak slučaj da mališani ne polože pismeni ispit na prvom roku, no nastavnici po potrebi interveniraju s nekoliko sati besplatne dopunske nastave, kojom se gotovo uvijek mogu popraviti uočeni problemi. U posljednjoj godini programa najveći broj polaznika tečno čita i bez napora prati nastavu na engleskom jeziku. Pisanje je vrlo dobro, i razvoj vještina usmjeren je na stvaranje samostalnih jezičnih cjelina o poznatoj ili nepoznatoj temi. Uvježbava se storytelling – pričanje priča složenije fabule.

Na kraju školske godine djeca već samostalno govore, čitaju i pišu. Strani jezik su naučili i postigli punu jezičnu funkcionalnost na A2+ razini, i to sa B1 slušanjem i govorom.

Plava godina

U prvoj godini djeca ovladavaju elementima rečenice u svim jezičnim vještinama – govoru, čitanju i pisanju. Znaju izraziti koncept jednine i množine, vlasništvo, jednostavne opise lica i stvari, imenovati predmete, odrediti im boju i broj:

There are three white rabbits in my Uncle's hat.

Žuta godina

U drugoj godini djeca mogu izgovoriti, razumjeti, pročitati i napisati više rečeničnih cjelina o jednoj temi – stvarajući tako kompozicije ili sastave, odnosno sposobnost davanja višestrukih informacija na zadanu temu. Ovo je glavni obrazovni cilj druge godine.

Uče izraziti što im se sviđa i ne sviđa. Povećava se broj aktivnih glagola, uče se dani u tjednu, glavni i redni brojevi, dani u tjednu i mjeseci, te izražavanje datuma.

A giraffe is an animal. It lives in Africa. It has got a long neck and four long legs. It's orange, brown and black. It eats grass. It can't fly.

 
 

Prijava

Prijavite se svojim računom

Korisničko ime
Lozinka
Zapamti me